PALIATIVNÍ PŘÍSTUP
V rámci podpory zvyšování kvality sociální služby v Domově pro seniory Pohoda jsme zahájili zavádění konceptu paliativní péče s cílem projít nezávislým hodnocením poskytované paliativní péče. Certifikace, vytvořená na základě švýcarského modelu, se zaměřuje na nastavení paliativního přístupu v pobytových sociálních službách na úrovni obecné paliativní péče. Paliativní přístup není jen péče v posledních dnech života, ale filozofie péče zaměřená na kvalitu života seniorů s nevyléčitelným nebo chronickým onemocněním. Cílem je zmírnit utrpení, podporovat důstojnost a umožnit co největší pohodlí a samostatnost. Paliativní péči lze kombinovat s dalšími metodami péče, např. s bazální stimulací, smyslovou aktivizací nebo mechanicky upravenou stravou, aby byla péče opravdu komplexní a individuálně přizpůsobená. Zároveň usiluje o osvětu problematiky vedoucí ke změně přístupu společnosti k tématu smrti a umírání. Paliativním přístupem provází paliativní tým Domova pro seniory Pohoda PhDr. Jakub Jestřáb, lektor a certifikátor Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky.

MECHANICKY UPRAVOVANÁ STRAVA
Mechanicky upravovaná strava (MUS) je typ stravy, která je upravena tak, aby usnadnila příjem potravy lidem s problémy při žvýkání nebo polykání, což je časté například u seniorů, osob s neurologickými poruchami, zubními problémy nebo po cévních mozkových příhodách. jídlo se mechanicky mění mixováním, mletím, drcením či vařením do měkka, aby bylo snadněji žvýkatelné a polykatelné. Textura je přizpůsobena konkrétním potřebám seniora, od jemně rozmixované kaše po měkce nasekané kousky. Zachovává chuť, barvu a nutriční hodnotu co nejvíce podobnou běžné stravě. V Domově pro seniory Pohoda dodržujeme 10 minimálních zásad, které nelze opomenout při přípravě všech hlavních jídel:
- Ranní a večerní pečivo se nesmí opakovat ve stejný den, pakliže si to klienti nepřejí.
- Jídelní lístek nabízí minimálně 5 druhů masa v týdnu. V případě zájmu nebo potřeby klientů jídlo lze připravit ve vegetariánské alternativě.
- Přílohy u hlavních jídel se nesmí opakovat více než dvakrát v týdnu, pakliže si to klienti nepřejí.
- Jídelní lístek obsahuje čerstvé ovoce nebo zeleninu každý den a mléčné výrobky alespoň čtyřikrát v týdnu.
- Jednou týdně je zařazeno sladké jídlo, luštěniny, bezmasé jídlo, domácí dezerty a pomazánky.
- Při přípravě jídel jsou minimálně využívány polotovary a dochucovadla.
- Jídlo ani žádné složky nejsou připravovány nebo zpracovávány den dopředu.
- Jídelní lístek respektuje regionálnosti, sezonnost, svátky a tradice. Víkendové jídlo je sváteční a vychází z místních zvyklostí.
- V každou chvíli mají klienti k dispozici alespoň 5 druhů nealkoholických nápojů, dále pak nealkoholické i alkoholické pivo.
- Zaměstnanci Domova respektují potřeby klientů v oblasti stravování, servisu a očekávaného času v podávání jídla a utvářejí příjemnou atmosféru při stravování.